English

Bof, mazelen en rodehond (BMR)

In Nederland komt een ziekte zoals de mazelen weinig meer voor. Wereldwijd is deze de ziekte echter nog volop aanwezig. Het mazelenvaccin maakt sinds 1976 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Het aantal ziektegevallen in Nederland is sinds die tijd sterk gedaald. In andere landen komt de ziekte nog wel voor en kan deze risico’s opleveren. Reizigers die niet gevaccineerd zijn en de ziekte niet hebben doorgemaakt kunnen de ziekte krijgen. Dit betreft vooral volwassen geboren tussen 1965 en 1975 en kinderen onder een bepaalde leeftijd.


Volwassen geboren tussen 1965 en 1975
Volwassenen die geboren zijn in de periode 1965-1975 zijn meer vatbaar voor mazelen, omdat zij geboren zijn vóórdat mazelenvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma werd aangeboden, én ze in hun jeugd minder aan mazelen zijn blootgesteld dan oudere personen. Zij hebben daardoor ook geen antistoffen kunnen aanmaken. Vaccinatie tegen mazelen wordt voor deze groep aanbevolen indien men de ziekte mazelen niet heeft doorgemaakt én gaat reizen naar een land met een verhoogd risico op mazelen. (Bij volwassenen gaat het dus alleen om de ziekte mazelen.)

Vervroegde vaccinatie van kinderen tegen bof, mazelen en rodehond
In het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond. Bij kinderen die op reis gaan kan het in bepaalde gevallen verstandig zijn een BMR-vaccinatie vervroegd te geven, vanaf de leeftijd van zes maanden. Als de vaccinatie wordt gegeven voordat het kind 12 maanden oud is, wordt de vaccinatie nog herhaald in het reguliere rijksvaccinatieprogramma, op de leeftijd van ongeveer 14 maanden.

Bof
Het zeer besmettelijke bofvirus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht die bij hoesten vrijkomen. Vaak begint de ziekte met koorts waarna een zwelling ontstaat in de speekselklieren. De patiënt krijgt een opgezwollen wang. Bij met name jonge kinderen krijgen soms een hersenvliesontsteking of hersenontsteking. In zeldzame gevallen wordt eenzijdige doofheid, reuma of een ontsteking van de alvleesklier veroorzaakt door de bof. De infectie heeft als mogelijke complicatie bij jongens een ontsteking van de teelbal, bij meisjes kunnen de eierstokken ontstoken raken. In beide gevallen kan onvruchtbaarheid het gevolg zijn.

Mazelen
Een luchtwegvirus, morbillivirus geheten, veroorzaakt mazelen. De zeer besmettelijke ziekte verspreidt zich via druppeltjes in de lucht of via direct contact. Bij de verschijnselen van mazelen horen hoge koorts, hoesten, huiduitslag en witte vlekjes met een rode stip aan de binnenkant van de wangen. Later breiden de huidafwijkingen uit naar het gezicht en de rest van het lichaam. Ook treedt soms een oorontsteking of een longontsteking op. Als ernstige complicatie kan zich acute hersenontsteking voordoen.

Rodehond
Het rubellavirus is de veroorzaker van rodehond. Dit virus komt alleen voor bij de mens en het is zeer besmettelijk. Verspreiding gaat via hoesten, niezen of direct contact. De helft van de patiënten krijgt huiduitslag die in het gezicht begint en zich verder uitbreidt. Hangerigheid, verhoging en opgezette klieren achter de oren komen ook veel voor. De ziekte is vooral gevaarlijk voor vrouwen in de eerste periode van een zwangerschap.

Vaccinatie
Vaccinatie leidt bij 95% van de volwassenen tot levenslange bescherming. Bij kinderen ouder dan 6 maanden maar jonger dan 12 maanden dient de vaccinatie met 14 maanden en bij 9 jaar herhaald te worden omdat het immuunsysteem op die leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld is om langere bescherming te verkrijgen.

Het mazelenvaccin maakt sinds 1976 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. In 1987 zijn ook vaccinaties tegen bof en rodehond opgenomen. Het aantal ziektegevallen in Nederland is sinds die tijd sterk gedaald. In andere landen komen de ziektes nog wel voor en kunnen ze risico’s opleveren.

Reizigers die nooit gevaccineerd zijn kunnen een van deze ziektes krijgen, dit betreft zowel kinderen als volwassenen. De BMR-vaccinatie wordt niet aan zwangere gegeven: de rubella component van het vaccin zou geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken. Zwangerschap dient vermeden te worden tot één maand na deze vaccinatie.

 

 

 

Landen op alfabet

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Deel & Print

(aangepaste) Openingstijden

Maandag 8:45 - 15:00
Dinsdag 8:45 - 15:00
Woensdag 8:45 - 15:00
Donderdag 8:45 - 15:00
Vrijdag 8:45 - 15:00
Zaterdag in overleg

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur

 

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Mailadres en route

Corporate Travel Clinic Erasmus MC
Keuringen voor bedrijven
Maasboulevard 148
3011 TX Rotterdam
Telefoon 010 820 11 20
http://corporate.travelclinic.com

Travel Clinic is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic © 03/18. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring