English

Gezondheidsrisico’s van hitte

Het klimaat kan grote invloed hebben op de gezondheid. Daarom vraagt reizen naar een gebied met extreme hitte extra voorzorg.

 

Conditie
Zweten is voor een lichaam het beschermingsmiddel tegen oververhitting. Maar in warme, vochtige omstandigheden werkt dit mechanisme minder goed. Ook andere factoren beïnvloeden de kans op oververhitting. Zoals iemands gezondheid. Mensen met zwaarlijvigheid en afwijkingen in de zweetproductie of schildklier hebben eerder last van oververhitting. Verder speelt de leeftijd mee, baby’s en ouderen raken warmte moeilijker kwijt.

 

Wennen aan warmte
Om uw lichaam voor te bereiden op de hitte kunt u het voor vertrek aan extra warmte blootstellen, bijvoorbeeld in de sauna of in de zon. Het lichaam past zich dan aan de hogere temperaturen aan. U versterkt dit effect door in de warmte te sporten of bewegen. Zo ervaart u meteen bij welke inspanning u zich nog prettig voelt. Na acht tot tien dagen is uw lichaam voldoende aangepast om goed te kunnen presteren in het land van bestemming. Diezelfde tijd heeft het na de reis nodig om weer te wennen aan de oorspronkelijke situatie.

 

Klachten voorkomen
Eenmaal op plaats van bestemming kunt u aanvullende voorzorgen nemen om oververhitting te voorkomen. Allereerst door veel te drinken, en dan met name koude dranken. Water (eventueel uit flessen) wordt het snelst opgenomen en bevat geen vet of suikers. Neem verder voldoende rust, mijd de zon tijdens de heetste uren van de dag en gebruik zonnebrandcrème (minimaal factor 30). Lichte, loszittende kleding dragen helpt ook, net als het beschermen van uw hoofd met een pet of zonnehoed.


Oververhitting
Er zijn twee ernstige vormen van oververhitting: warmtestuwing en zonnesteek. Herken de verschijnselen en weet wat u zelf kunt doen.

Eerste signalen oververhitting
Flauwvallen in een warme omgeving kan een eerste symptoom zijn van oververhitting. De lichaamstemperatuur is dan nog normaal. Een ander mogelijk gevolg is het spontaan samentrekken van spieren. Ook huiduitslag komt voor. Als zweetkliertjes verstopt zijn en door de warmte licht ontstoken raken, veroorzaakt dat roodheid, jeuk en soms blaasjes. Vochtophoping in de benen is een ander bekend signaal. Het vocht trekt weg zodra het been omhoog wordt gelegd. Bij al deze verschijnselen zijn de maatregelen uit de vorige alinea meestal afdoende. Bij oververhitting is bijna altijd medische zorg nodig.


Warmtestuwing
Bij warmtestuwing heeft het lichaam merkbaar moeite met de hitte. De lichaamstemperatuur is meestal normaal en nooit boven de  41°C. Het slachtoffer transpireert en is bij bewustzijn. Wel is vaak sprake van uitdroging en soms van spierkrampen. Verder voelen mensen in deze situatie zich meestal moe, misselijk, zwak en duizelig. De toestand verbetert zodra de hitteblootstelling ophoudt en het slachtoffer extra vocht krijgt. Bij een lichaamstemperatuur boven 40°C is actief koelen aan te raden. De eerstvolgende 24 tot 48 uur moet de hitte worden vermeden om terugkeer van de klachten te voorkomen.


Zonnesteek
Een hitteberoerte of zonnesteek volgt op warmtestuwing. Hierbij treden drie verschijnselen op: een lichaamstemperatuur hoger dan 41°C, bewustzijnsstoornissen en de afwezigheid van zweet. Iemand met deze klachten heeft direct medische zorg nodig. Het klassieke beeld van een zonnesteek komt het meest voor bij ouderen. Maar ook jongeren die zich inspannen in de hitte kunnen oververhit raken. Actief koelen is nodig om de lichaamstemperatuur zo snel mogelijk te laten dalen. Zelf starten kan door ijspakketten in de oksels en liezen te leggen. Daarna is zo snel mogelijk opname in een ziekenhuis nodig.

 


Beluister hier de radiocolumn van dr. Overbosch over hitte, zonnestraling en zout 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook...

Verstandig omgaan met kou

Onderkoeling kan blijvende schade aanrichten. Bescherm uw lichaam daarom goed tegen kou en vocht.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:45 - 16:30
Dinsdag 8:45 - 16:30
Woensdag 8:45 - 16:30
Donderdag 8:45 - 16:30
Vrijdag 8:45 - 16:30

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur (ma-vrij)

Volg ons

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Routebeschrijving

Voor bedrijven:
Corporate Travel Clinic Erasmus MC

corporate.travelclinic.com

Travel Clinic Erasmus MC is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic Erasmus MC © 01/21. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring