English

Malaria en kinderen

Elk jaar sterven wereldwijd drie miljoen kinderen aan malaria, de meesten in Afrika. Het is de ernstigste en meest levensbedreigende ziekte die kinderen op reis kunnen krijgen.

Voorkomen

Malaria wordt overgebracht door muggen. Deze zijn actief van zonsondergang tot zonsopgang. Een goede bescherming tegen de ziekte bestaat uit het minimaliseren van de kans op muggenbeten, aangevuld met antimalariatabletten. Controleer om te beginnen de slaapruimte. Bij voorkeur is deze voorzien van air conditioning of in ieder geval een klamboe. Laat kinderen overdag dunne kleding dragen met lange mouwen en broekspijpen. Bescherm onbedekte lichaamsdelen met een antimuggenmiddel. Veel van deze middelen bevatten DEET. Bij kinderen onder de twee jaar wordt aangeraden geen concentratie te gebruiken boven de 30%. Bij kinderen is het belangrijk om het middel niet op de handen of het gezicht te smeren. 

Veel antimalariatabletten voor kinderen zijn gelijk aan die voor volwassenen, alleen de dosis wijkt af. Sommige tabletten mogen niet worden voorgeschreven aan kinderen. Doxycycline is geschikt vanaf de leeftijd van acht jaar en Malarone alleen voor kinderen die meer dan elf kilogram wegen.

 

Verschijnselen

De eerste tekenen van malaria kunnen sterk lijken op een griepje of een kinderziekte die met koorts gepaard gaat. De ziekte kan zich vervolgens in hele korte tijd ontwikkelen tot een zeer ernstige vorm. Kinderen lopen bovendien meer risico op complicaties zoals shock, coma en de dood.

 

Behandeling

Voor de behandeling van malaria is ieder geval medische hulp nodig. Hoe eerder kinderen deze krijgen, hoe groter de kans op herstel. Houd kinderen daarom tijdens de reis goed in de gaten en raadpleeg bij verdachte signalen direct een arts.

Lees ook...

Veilig op reis met kinderen

Het is steeds normaler om kinderen mee te nemen op reis, ook naar verre bestemmingen. Door hun jonge leeftijd en een nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem, lopen ze extra gezondheidsrisico’s.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:45 - 16:30
Dinsdag 8:45 - 16:30
Woensdag 8:45 - 16:30
Donderdag 8:45 - 16:30
Vrijdag 8:45 - 16:30

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur (ma-vrij)

Volg ons

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Routebeschrijving

Voor bedrijven:
Corporate Travel Clinic Erasmus MC

corporate.travelclinic.com

Travel Clinic Erasmus MC is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic Erasmus MC © 01/21. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring