English

Rift Valley Fever

Rift Valley Fever (RVF) is een acute virale ziekte. Het treft voornamelijk dieren (vee, buffels, schapen, geiten en kamelen), maar ook mensen. Het wordt vaak gezien na hevige regenval. De symptomen variëren. De infectie kan zonder klachten verlopen of zich uiten in milde klachten als griepachtige verschijnselen als koorts, spierpijn en hoofdpijn.

 

Waar?
Het virus komt vooral in het oosten, maar ook in het zuiden van Afrika voor, met name in de gebieden waar vee en schapen worden gehouden. Verder wordt het in tropisch Afrika en op Madagaskar gezien, dus niet alleen in de ’’Rift Valley’’.

 

Hoe?
Rift Valley Fever (RVF) wordt overgebracht via muggenbeten, maar waarschijnlijk ook door beten van andere insecten. Verder kunnen mensen die blootgesteld zijn aan bloed of andere lichaamsproducten van dieren ook besmet worden, bijvoorbeeld dierenartsen en slagers. Het is ook mogelijk om besmet te worden door het drinken van ongepasteuriseerde of ongekookte melk. Een enkele keer vindt besmetting plaats via aerosols (druppeltjes water in de lucht). Mensen die kamperen in de bovenstaande gebieden lopen een hoger risico om geïnfecteerd te worden. Maar ook mensen die in contact komen met dieren, zoals  herders, boeren dierenartsen en mensen werkzaam in de slachterij hebben een verhoogd risico.

 

Wat?
Rift Valley Fever is een acute virale ziekte. Het treft voornamelijk dieren (vee, buffels, schapen, geiten en kamelen), maar ook mensen. Het wordt vaak gezien na hevige regenval. De symptomen variëren. De infectie kan zonder klachten verlopen of zich uiten in milde klachten, met griepachtige verschijnselen zoals koorts, spierpijn en hoofdpijn. Enkele patiënten hebben ook nekstijfheid, verminderde eetlust, braken en lichtgevoeligheid. RVF kan echter ook leiden tot hemorragische koorts en encefalitis. De meest voorkomende complicatie is een ontsteking van het netvlies, die in een klein deel van de gevallen kan leiden tot blindheid. De ziekteduur is 2 tot 7 dagen. Ongeveer 1% van de besmette populatie overlijdt aan de ziekte.
 

Wat te doen?
Er is op dit moment geen behandeling voor River Valley Virus. Er wordt wel onderzoek gedaan naar antivirale medicijnen.
 
Voorkomen
Tijdens een uitbraak van RVF moet u contact met dieren vermijden. Daarnaast kunnen beschermingsmaatregelen genomen worden als het dragen lange mouwen en broekspijpen, het gebruik van DEET en geïmpregneerde muskietennetten. Verder moet men rauw voedsel en ongepasteuriseerde melk vermijden. Dierlijke producten moeten goed gekookt worden voor consumptie.
 
 
 
 
 
 

 

CDC, Jan 2007
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:45 - 16:30
Dinsdag 8:45 - 16:30
Woensdag 8:45 - 16:30
Donderdag 8:45 - 16:30
Vrijdag 8:45 - 16:30

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur (ma-vrij)

Volg ons

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Routebeschrijving

Voor bedrijven:
Corporate Travel Clinic Erasmus MC

corporate.travelclinic.com

Travel Clinic Erasmus MC is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic Erasmus MC © 01/21. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring