Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

Het virus veroorzaakte een uitbraak in Saudi-Arabië, Qatar, Jordanië, Oman, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Libanon en Iran. Er zijn ook reizigers besmet in het Midden-Oosten die vervolgens terugkeerden naar Azië, Afrika, Europa en Amerika. Zo zijn er in mei 2014 enkele Engelse, Franse en Nederlandse reizigers met de ziekte naar huis teruggekeerd. In mei 2015 is een Zuid-Koreaanse reiziger uit het Midden-Oosten teruggekomen met een MERS-coronavirusinfectie. Rondom deze patiënt is een uitbraak ontstaan: op dit moment (18 juni 2015) zijn er in Zuid-Korea meer dan twintig mensen aan het virus overleden en meer dan 150 mensen besmet.

Hoe?

Er is nog onduidelijkheid over hoe iemand het virus precies oploopt. Er wordt veel onderzoek verricht om  uit te vinden waar het virus vandaan komt en hoe het zich verspreidt. Het virus wordt ook gevonden bij dromedarissen in het Midden-Oosten, daarom vermoedt men dat het virus via deze dieren op mensen wordt overgedragen. Besmetting van mens op mens vindt zelden plaats en als het gebeurt is dat meestal in een ziekenhuis.

Wat te doen?

  • Er is geen negatief reisadvies voor het Midden-Oosten omdat het risico om besmet te raken klein is
  • Neem hygiënemaatregelen in acht als u naar het Midden-Oosten reist. Omdat niet precies bekend is hoe mensen geïnfecteerd raken met het virus, is voorzichtigheid geboden. Voorkom ziektes aan het ademhalingskanaal door nauw contact met iedereen met symptomen van ziekte (hoesten en niezen), te voorkomen en uw handen goed schoon te houden. Vermijd ook contact met dieren (met name dromedarissen) en met dierlijke afvalproducten. Eet of drink geen rauwe dierlijke producten (onder andere dromedarismelk)

Verdere adviezen als u naar het Midden-Oosten reist:

  • Was regelmatig uw handen
  • Als zeep en water niet beschikbaar zijn, reinig dan uw handen met handalcohol (tenminste 60%)
  • Raak uw ogen, neus of mond niet aan. Als u uw gezicht moet aanraken, zorg er dan voor dat uw handen schoon zijn.
  • Bedek uw mond en neus met een zakdoekje of uw mouw (niet uw handen) als u hoest of niest.
  • Probeer nauw contact (zoals zoenen, knuffelen, het delen van bestek of bekers) met mensen die symptomen van de ziekte hebben, te voorkomen.
  • Ga naar de dokter als u symptomen krijgt als koorts, hoestbuien of kortademigheid tijdens of na een reis naar gebieden waar infecties zijn bevestigd.
  • Gaat u naar Mekka (Hadj en Umrah)? Bespreek de risico’s met uw huisarts of bij de Travel Clinic.