English

Cholera uitbraak op Cuba en Dominicaanse Republiek

In augustus zijn er nieuwe meldingen binnen gekomen van mensen, waaronder één Nederlander, die zijn besmet met de Cholera bacterie. De meldingen in Cuba zijn afkomstig uit de provincies Ciudad de la Habana, Camahuëy, Granma, Santiago de Cuba en Guantanamo. De meldingen in de Dominicaanse Republiek zijn afkomstig uit de buurt van San Cristobal. Lees hieronder meer over Cholera en wat u als reiziger kunt doen om besmetting te voorkomen.

 

Wat?

Cholera is een acute ziekte die gepaard gaat met diarree veroorzaakt door een darminfectie door de Vibro cholerae bacterie. De infectie is vaak mild of verloopt zonder symptomen, maar in enkele gevallen kan deze zeer ernstig zijn. Ongeveer 1 op de 20 geïnfecteerde personen wordt ernstig ziek en krijgt last van braken en zeer waterige, ontkleurde, diarree (“rijstwater”). Het snelle vochtverlies kan leiden tot spierkramp en uitdroging. Zonder behandeling kan dit binnen enkele uren leiden tot shock en overlijden. Patiënten hebben geen koorts of buikkramp. Vooral mensen in slechte conditie en ondervoeding overlijden aan cholera.

 

Hoe?

Men kan geïnfecteerd raken door besmet drinkwater of voedsel. Tijdens een epidemie is de besmetting meestal het gevolg van inname via water of voedsel dat verontreinigd is door ontlasting. De ziekte kan zich snel verspreiden in een omgeving waar het drinkwater door rioolwater zeer vervuild is.

De cholerabacterie kan ook voorkomen in rivieren of kustwateren. Ook schaal- en schelpdieren kunnen de bacterie met zich meedragen. In Europa raakten enkele personen geïnfecteerd na het eten van rauwe of onvoldoende gekookte schaal- en schelpdieren. Het is onwaarschijnlijk dat de ziekte zich direct van persoon tot persoon verspreidt; daarom is zelfs regelmatig contact met een geïnfecteerd persoon nauwelijks een risico.

 

Wie?

Iedereen maar vooral de inheemse bevolking van gebieden waar de drinkwatervoorzieningen slecht en vervuild zijn.

 

Waar?

Cholera komt bijna op alle continenten voor, maar is in de Westerse landen een importziekte.

 

Wat te doen?

Reizigers die naar een gebied reizen waar een cholera epidemie heerst, lopen weinig risico op besmetting. Er wordt geadviseerd de volgende maatregelen te treffen.:

  • Handen wassen voor voedselbereiding, eten en na WC bezoek.
  • Drink alleen water dat gekookt is of behandeld met chloor. Andere drankjes die zonder risico kunnen worden gedronken, zijn thee en koffie gemaakt met kokend water en gebottelde koolzuurhoudende dranken zonder ijsklontjes.
  • Vermijd het eten van rauwe of onvoldoende gekookte vis en schaal- en schelpdieren.
  • Zorg dat alle groenten gekookt zijn en vermijd het eten van salades.
  • Koop geen eten en drank bij straatverkopers.
  • Breng geen bederfelijke zeevis en schaal- en schelpdieren mee naar Europa
  • Neem ter voorkoming van uitdroging O.R.S. mee.
  • Eet alleen producten die goed doorgekookt en nog warm zijn. En eet alleen vruchten die u zelf geschild heeft. Een simpele regel is: “Boil it, cook it, peel it or forget it.” (Kook, schil, of vergeet het)

 

Vaccinatie (met Dukoral) is alleen aanbevolen voor mensen die in e een vluchtelingenkamp gaan werken waar geen betrouwbaar drinkwater verkrijgbaar is.

 

Behandeling

Cholera kan behandeld worden door voldoende vocht en zouten toe te dienen in de vorm van een z.g. orale rehydratie oplossing (ORS).In ernstige gevallen moet met een infuus vloeistof worden toegediend. Met onmiddellijke toediening van voldoende vocht, suiker en zouten (rehydratie) sterft minder dan 1% van de cholera patiënten.

 

Patiënten blijven besmettelijk tot ongeveer 1 week na het verdwijnen van de klachten.

 

Antibiotica verkorten het ziekteverloop en verminderen de symptomen van de ziekte, maar zijn niet zo belangrijk als rehydratie. Personen die ernstige diarree hebben en veel braken in landen waar cholera voorkomt, moeten meteen medische hulp zoeken.

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:30 - 16:30
Dinsdag 8:30 - 20:30
Woensdag 8:30 - 20:30
Donderdag 8:30 - 16:30
Vrijdag 8:30 - 20:30
Zaterdag 9:00 - 12:30
Telefonisch bereikbaar van
ma t/m vrij van 8.30 tot 17.00 uur

 

Adresgegevens

Travel Clinic
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
travelclinic@erasmusmc.nl

Keuringen voor bedrijven
Maasboulevard 148
3011 TX Rotterdam
Telefoon 010 820 11 20
Meer informatie:
http://corporate.travelclinic.com

Travel Clinic is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic © 03/18. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring