English

FSME / tekenencefalitis

FSME (Früh Sommer Meningo Encephalitis) is een virusinfectie van de hersenen. De ziekte wordt verspreid door teken.

Waar?

Vrijwel overal ter wereld zijn teken te vinden maar ze zijn lang niet allemaal geïnfecteerd met FSME. In delen van Europa, Rusland, China, Japan, Kirgizië, Kazachstan, Mongolië en Zuid-Korea leven met FSME besmette teken. In Nederland komt het virus niet voor.

 

Hoe?

Teken leven in natuurgebieden. De spinachtige diertjes houden zich schuil in hoge grashalmen of laag struikgewas. Zodra een mens of dier voorbij komt, bijten ze zich vast in diens huid. Teken kunnen besmet zijn met virussen, waaronder FSME. Mensen raken besmet door de beet van een geïnfecteerde teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. De meeste besmettingen gebeuren in de zomer of de vroege herfst, wanneer de teken het talrijkst zijn.

 

Wat?

In de meeste gevallen verloopt FSME zonder ernstige verschijnselen. De patiënt kan zich grieperig voelen. Soms gaat deze 'griep' echter na een aanvankelijke verbetering over in een ernstige infectie van de hersenen met hersenvliesontsteking. Hierbij kunnen koorts, hoofdpijn, nekstijfheid en braken optreden. Na zo'n ernstige infectie kunnen allerlei neurologische restverschijnselen overblijven.

 

Wat te doen?

Draag om besmetting te voorkomen in natuurgebieden kleding die het lichaam bedekt. Controleer na thuiskomst uw lichaam op de aanwezigheid van teken. De diertjes hebben een voorkeur voor een donkere, warme plek zoals de knieholte, lies of oksel. Als u toch gebeten bent: een teek hecht zich aan het lichaam, maar is wel te verwijderen. Doe dat zo snel en zorgvuldig mogelijk. Hoe langer de teek op het lichaam zit, hoe groter de kans op FSME besmetting. Het verwijderen is een kunst op zich. Pak de teek met een fijn, puntig pincet of met een tekentang achter de kop en trek hem recht omhoog. Gebruik vooral geen alcohol of een brandende sigaret bij het verwijderen.

Tekenencefalitis vaccin
Voor kampeerders en wandelaars in natuurgebieden in delen van Europa die korter dan vier weken gaan is het afdoende zich tijdens het actieve tekenseizoen te beschermen tegen tekenbeten. Voor kampeerders en wandelaars die langer naar deze gebieden gaan - of die langer dan twee nachten naar Rusland en Centraal-Azië gaan - kan vaccinatie worden overwogen. U kunt dit bespreken met de reizigersverpleegkundige.
Een volledige serie vaccinaties bestaat uit drie injecties.

 

 

 

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:30 - 16:30
Dinsdag 8:30 - 20:30
Woensdag 8:30 - 20:30
Donderdag 8:30 - 16:30
Vrijdag 8:30 - 20:30
Zaterdag 9:00 - 12:30
Telefonisch bereikbaar van
ma t/m vrij van 8.30 tot 17.00 uur

 

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
travelclinic@erasmusmc.nl

Corporate Travel Clinic Erasmus MC
Keuringen voor bedrijven
Maasboulevard 148
3011 TX Rotterdam
Telefoon 010 820 11 20
http://corporate.travelclinic.com

Travel Clinic is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic © 03/18. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring