English

Reizen met een afweerstoornis

Mensen met een afweerstoornis zijn extra vatbaar voor ziektes en infecties. Dat vraagt om goede voorzorgsmaatregelen als u op reis gaat. Maak daarom vóór vertrek een afspraak bij ons Spreekuur Bijzondere Reizigers via: 06 50 031 973.

Reizigers komen meer dan gemiddeld in aanraking met micro-organismen als bacteriën, schimmels en virussen. Micro-organismen kunnen het lichaam binnendringen en infecties of ziektes veroorzaken. Om dat te voorkomen beschikt de mens over beschermingsmechanismen. Eén daarvan is het afweersysteem. Het bevat onder andere immuuncellen en eiwitten die infecties bestrijden. Bij mensen met een afweerstoornis is dit systeem verstoord. Het lichaam is dan extra vatbaar voor infecties.

 

Oorzaak

Een afweerstoornis kan aangeboren zijn of verworven. In het laatste geval is mogelijk een infectie, bloedziekte of medicijngebruik (bijvoorbeeld Prednison of Imuran) de oorzaak.

 

Vaccinatie

Door hun verminderde afweer reageren mensen met een afweerstoornis anders op vaccinaties dan gezonde reizigers. Zo is het effect van vaccins minder en bestaat grotere kans op complicaties bij de toediening. Afhankelijk van de stoornis mogen "levende" vaccins daarom niet worden gegeven. Verder is extra vaccinatie nodig vanwege het verhoogde risico op bepaalde infectieziektes.

 

Malaria

De kans op malaria is niet groter dan bij gezonde reizigers. Wel kan een malaria-aanval ernstiger verlopen vanwege de afweerstoornis. De juiste malariaprofylaxe en maatregelen om muggenbeten te voorkomen zijn belangrijk. Denk hierbij aan muggenmelk (DEET), kleding, horren en een geïmpregneerde klamboe. In overleg kan een noodbehandeling worden meegegeven voor het geval malaria optreedt.

 

Reizigersdiarree

Of een antibioticakuur tegen reizigersdiarree nodig is, bespreekt u met de reizigersverpleegkundige. Zelf kunt u de kans op diarree verkleinen door algemene hygiëneregels te volgen. Was bijvoorbeeld voor elke maaltijd uw handen. Een geneesmiddelenpaspoort met informatie over uw gezondheidstoestand, medicijngebruik en/of bekende overgevoeligheid is aan te raden. Neem ook een brief mee van uw behandelend arts waarin de afweerstoornis in het Engels wordt toegelicht.

 

Afspraak maken
Het spreekuur voor reizigers met een chronische aandoening of ziekte verloopt op afspraak. Hiervoor kunt u bellen naar 06 50 031 973. Voor een afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of uw behandelend specialist. Maakt u wel zo lang mogelijk voor de reis een afspraak.

Voorafgaand aan uw bezoek bij het spreekuur voor bijzondere reizigers ontvangt u een formulier waarop u gegevens kunt vastleggen die belangrijk zijn voor het spreekuur. Wij vragen u het ingevulde formulier in de bijgesloten antwoordenveloppe aan ons terug te sturen.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:45 - 16:30
Dinsdag 8:45 - 16:30
Woensdag 8:45 - 16:30
Donderdag 8:45 - 16:30
Vrijdag 8:45 - 16:30

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur (ma-vrij)

Volg ons

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Routebeschrijving

Voor bedrijven:
Corporate Travel Clinic Erasmus MC

corporate.travelclinic.com

Travel Clinic Erasmus MC is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic Erasmus MC © 01/21. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring