English

Reizen zonder milt

Reizigers zonder milt lopen een verhoogd risico op infectieziekten. Dat vraagt om goede voorzorgsmaatregelen als u op reis gaat. Maak vóór vertrek een afspraak bij ons Spreekuur Bijzondere Reizigers via: 06 50 031 973.

De milt levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het menselijk afweersysteem. Hij filtert micro-organismen zoals bacteriën uit het bloed. Mensen die geen of een slecht functionerende milt hebben, missen zo'n filter. Daardoor zijn ze extra vatbaar voor infectieziekten.

 

Oorzaak

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een milt wordt verwijderd. Bijvoorbeeld na een ongeval of als gevolg van een ziekte. Soms is de milt nog wel aanwezig maar werkt hij niet goed meer. De ernst van de afweerstoornis door het ontbreken van een milt kan variëren. De leeftijd op het moment van verwijderen speelt mee en de aanleiding. Bij verwijdering vanwege ziekte zijn de gevolgen ernstiger dan als het voorkomt uit een ongeval.

 

Vaccinatie

Mensen zonder milt reageren niet anders op inentingen dan gezonde reizigers. Alle vaccinaties mogen worden toegediend. Vanwege de verhoogde vatbaarheid voor infecties zijn wel extra vaccinaties nodig.

 

Malaria

Bij mensen zonder miltfunctie heeft met name de ernstige vorm van malaria (malaria tropica) een heftig verloop. De ziekte kan vaker dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk voordat u op reis gaat deskundig advies in te winnen. In sommige gevallen kan verandering van de reisbestemming worden overwogen.

 

Reizigersdiarree

Of een antibioticakuur tegen reizigersdiarree nodig is, bespreekt u met de vaccinatiespecialist. Zelf kunt u de kans op diarree verkleinen door algemene hygiëneregels te volgen. Was bijvoorbeeld voor elke maaltijd uw handen. Een Engelstalige medische verklaring met informatie over uw gezondheidstoestand is aan te raden.


Afspraak maken
Het spreekuur voor reizigers met een chronische aandoening of ziekte verloopt op afspraak. Hiervoor kunt u bellen naar 06 50 031 973. Voor een afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of uw behandelend specialist. Maakt u wel zo lang mogelijk voor de reis een afspraak.

Voorafgaand aan uw bezoek bij het spreekuur voor bijzondere reizigers ontvangt u een formulier waarop u gegevens kunt vastleggen die belangrijk zijn voor het spreekuur. Wij vragen u het ingevulde formulier in de bijgesloten antwoordenveloppe aan ons terug te sturen.

Landen op alfabet

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Deel & Print

(aangepaste) Openingstijden

Maandag 8:45 - 15:00
Dinsdag 8:45 - 15:00
Woensdag 8:45 - 15:00
Donderdag 8:45 - 15:00
Vrijdag 8:45 - 15:00
Zaterdag in overleg

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur

 

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Mailadres en route

Corporate Travel Clinic Erasmus MC
Keuringen voor bedrijven
Maasboulevard 148
3011 TX Rotterdam
Telefoon 010 820 11 20
http://corporate.travelclinic.com

Travel Clinic is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic © 03/18. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring