English

Reizigersdiarree

Veel reizigers krijgen tijdens of direct na hun reis diarree. Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door ziektekiemen die u binnenkrijgt via besmet drinken of voedsel.

 

Hoe?

Veel mensen denken dat het klimaat of de manier van voedselbereiding de oorzaak is van de diarree. Maar in de meeste gevallen wordt de diarree veroorzaakt door ziektekiemen. Deze ziektekiemen krijgt u binnen door het eten of drinken van water of voedsel dat vervuild is met ziektekiemen, zoals bacteriën, virussen of parasieten. De kans om reizigersdiarree op te lopen is groter onder primitieve omstandigheden en in een warmer klimaat. Reizigersdiarree kunt u overigens ook oplopen in een goed hotel.


Wat?

Als u meer dan drie maal dunne ontlasting hebt gehad binnen 24 uur, spreken we van reizigersdiarree. Vaak gaan buikkrampen en misselijkheid samen met de diarree. Er is sprake van een ernstige vorm van diarree als deze langer duurt of gepaard gaat met hoge koorts of bloed en slijm bij de ontlasting.
Een gezonde volwassene heeft over het algemeen alleen hinder van de diarree. Een kind of oudere kan meer problemen krijgen. Zij kunnen snel uitdrogen, zeker als de diarree samengaat met overgeven.

 
Wat te doen?

Vasten helpt niet als u reizigersdiarree hebt. Probeer gewoon te blijven drinken en eten als u niet te misselijk bent. Als u waterdunne diarree hebt, is het verstandig om ORS te gebruiken. ORS is een oplossing van suikers en zouten. Hierdoor wordt vocht beter in het lichaam vastgehouden en is de kans op uitdroging kleiner.

Bij veel last kunt u loperamide, een stopmiddel, gebruiken. Bij langer gebruik dan twee dagen, kan loperamide voor verstopping zorgen. Andere namen voor loperamide zijn Diacure(r) of Imodium(r). Lees goed de bijsluiter voor gebruik. Bij koorts en/ of bloedverlies mag loperamide alleen gebruikt worden, nadat een arts is geraadpleegd. In geval van ernstige of langdurige diarree kan een antibiotica kuur noodzakelijk zijn. Raadpleeg een arts in die gevallen, deze kan u verder helpen.

 Raadpleeg een arts bij:

  • diarree langer dan 3 dagen
  • hoge koorts
  • bloed en slijm bij de ontlasting
  • uitdroging (minder plassen, dorst, sufheid)

 

Voorkomen

Door na elke handdruk en voor elke maaltijd je handen te wassen, vermindert u de kans op reizigersdiarree al aanzienlijk. Verder moet u ervan uit gaan dat het water besmet. Dus ook rauwkost en sla kan afgespoeld zijn met besmet water. IJsklontjes worden ook vaak gemaakt van besmet water. Eet alleen gerechten die heet en vers op tafel komen. De gerechten moeten goed doorbakken en gekookt zijn. Schil zelf al het fruit dat u eet.

  


Beluister hier de radiocolumn van dr. David Overbosch over reizigersdiarree.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:45 - 16:30
Dinsdag 8:45 - 16:30
Woensdag 8:45 - 16:30
Donderdag 8:45 - 16:30
Vrijdag 8:45 - 16:30
Zaterdag 10:00 - 13:00

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur (ma-vrij)

Volg ons

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Routebeschrijving

Voor bedrijven:
Corporate Travel Clinic Erasmus MC

corporate.travelclinic.com
Maasboulevard 148
3011 TX Rotterdam
010 - 820 11 20

Travel Clinic Erasmus MC is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic Erasmus MC © 01/21. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring