English

Zwangerschap en reizen

Tijdens een zwangerschap verandert veel in het lichaam van een vrouw. Dat vraagt om extra voorzorgsmaatregelen bij het reizen.

Een zwangere vrouw is niet ziek of gehandicapt. Op reis gaan kan, mits een aantal zaken goed is geregeld. Controleer daarom voor vertrek of:

  1. de reisverzekering rekening houdt met de situatie en een eventuele evacuatie vergoedt;
  2. op de plaats van bestemming voldoende medische voorzieningen aanwezig zijn om complicaties tijdens de bevalling op te vangen;
  3. verloskundige controles op de plaats van bestemming door kunnen gaan;
  4. de HIV- en Hepatitus B-status zijn gecontroleerd (neem het bloedgroepkaartje mee)
  5. geschikte levensmiddelen voor zwangeren verkrijgbaar zijn, zoals gepasteuriseerde melk en flessenwater.

De veiligste periode om te reizen ligt in het tweede trimester, van de vierde tot en met de zesde maand. De meeste zwangere vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op een spontane abortus of vroeggeboorte is relatief klein. Wees tijdens de reis alert op klachten die afwijken van de normale ongemakken. Raadpleeg bij bloedingen, stolsels, buikkrampen, gezwollen benen, hoofdpijn of visusklachten direct een arts.

 

Wanneer niet reizen

Voor het eerst naar de tropen gaan tijdens een zwangerschap is onverstandig. Als de reis geen verplichting is, luidt het advies een andere bestemming of een later tijdstip te kiezen. Bij zakenreizen geldt dat zwangere vrouwen in sommige culturen anders worden behandeld en daardoor mogelijk minder resultaat kunnen boeken.

Vrouwen met verloskundige risicofactoren zoals een eerdere miskraam of zwangerschapsvergiftiging kunnen beter afzien van reizen. Hetzelfde geldt voor vrouwen met in het algemeen verhoogde gezondheidsrisico’s. Hartklep falen en ernstige bloedarmoede zijn voorbeelden hiervan. Verder worden reizen naar risicovolle gebieden afgeraden, zoals bestemmingen op grote hoogtes en gebieden waar ernstige vormen van malaria heersen. Voor sommige landen zijn vaccinaties nodig die de aanstaande moeder en het ongeboren kind kunnen schaden. Zwangeren zijn extra gevoelig voor reizigersdiarree en vliegreizen kunnen verhoogde risico’s met zich meebrengen. Bij bepaalde omstandigheden zal een zwangere vrouw zeker een negatief reisadvies krijgen. Overigens beslist zij zelf of ze dat advies opvolgt.


Hoogte

Zwangerschap: Voor zwangeren bestaat bij een verblijf in de hooggebergte (2500 meter) een grotere kans op klachten van hoogteziekte. Middelen tegen hoogteziekte mogen echter niet gebruikt worden. Het is bij zwangeren daarom extra belangrijk om niet te snel te stijgen, om 4-5 dagen rust te nemen voordat u zich gaat inspannen en om zware lichamelijke inspanning te vermijden. 

 

Adviezen voor tijdens het vliegen

  • Probeer te zorgen voor een zitplaats aan het gangpad voor meer beenruimte en comfort.
  • Loop elk half uur een stukje om trombose te voorkomen.
  • Drink voldoende water omdat in een vliegtuig de lucht erg droog is.
  • De meeste luchtvaartmaat-schappijen accepteren zwangere na de 36e week niet meer in verband met een eventuele bevalling in het vliegtuig. Vraag voor het reserveren van uw reis naar het beleid van de luchtvaartmaatschappij.
  • Bij ernstige bloedarmoede of een ziekte is altijd overleg met de behandelend arts nodig. Neem uit voorzorg altijd documenten mee waaruit blijkt hoever de zwangerschap is gevorderd, om discussie te voorkomen.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:45 - 16:30
Dinsdag 8:45 - 16:30
Woensdag 8:45 - 16:30
Donderdag 8:45 - 16:30
Vrijdag 8:45 - 16:30

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur (ma-vrij)

Volg ons

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Routebeschrijving

Voor bedrijven:
Corporate Travel Clinic Erasmus MC

corporate.travelclinic.com

Travel Clinic Erasmus MC is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic Erasmus MC © 01/21. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring