Veelgestelde vragen

Hier vindt u het antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Onder andere over vaccinatie in het algemeen, malaria, medicijnen en betaling. Staat uw vraag er niet bij, neem dan telefonisch contact met ons op.

 

Coronatest voor reizigers

Informatie over onze coronatests en de bijbehorende veelgestelde vragen en antwoorden vindt u op deze pagina.

 

Vaccinatie algemeen

Hoe lang van tevoren kan ik mij het beste laten vaccineren?

Zodra u zeker bent van uw bestemming(en), kunt u een afspraak maken voor een consult. Van sommige vaccinaties heeft u één of meerdere herhalingen nodig. Het is daarom aan te raden uiterlijk 6 weken voor vertrek een eerste afspraak te maken. Als u langer dan 3 maanden gaat reizen of in het buitenland gaat wonen, dan is het verstandig om – indien mogelijk - 7 maanden voor aanvang van de reis een afspraak te plannen. Als u gezondheidsproblemen heeft, is het ook van belang om ruim van tevoren een afspraak met ons te maken.

 

Ik heb een last-minute reis geboekt; heeft vaccineren dan wel zin?

Vaccineren heeft altijd zin, de meeste vaccins zijn vrij snel werkzaam.

 

Ik ga op reis met kinderen. Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen worden gevaccineerd voor reizen naar het buitenland?

In Nederland worden zuigelingen en kleine kinderen via het consultatiebureau gevaccineerd tegen diverse ziektes. Reizen naar het buitenland vraagt soms aanvullende maatregelen waarbij de leeftijd van het kind een rol speelt, bijvoorbeeld: een gele koortsvaccinatie kan vanaf 9 maanden worden gegeven, een hepatitis A vaccinatie vanaf de leeftijd van 1 jaar en een buiktyfusbescherming vanaf 2 jaar.

 

Ik ga naar een luxe resort. Heb ik dan ook vaccinaties nodig?

Ook bij een verblijf in een resort kan u in aanraking komen met besmet eten of drinken. Daarnaast komt u wellicht ook buiten het resort, waar u  aan bepaalde gezondheidsrisico’s kan worden blootgesteld.

 

Ik heb gezondheidsproblemen, is er voor mij een speciaal spreekuur?

Wij hebben een spreekuur voor “Bijzondere” reizigers. Daarvoor komt u in aanmerking als u bijvoorbeeld een afweerstoornis heeft, afweeronderdrukkende middelen gebruikt of recent chemotherapie of bestraling heeft ondergaan. U kunt ook terecht bij dit speciale spreekuur als u een orgaantransplantatie heeft ondergaan, ernstige allergieën heeft of geen milt meer heeft. Voor dit spreekuur heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Het is belangrijk dat u zo lang mogelijk voor de reis een afspraak maakt. Lees hier meer over het spreekuur.

 

Wat zijn de bijwerkingen van een vaccinatie?

In de meeste gevallen heeft u na een vaccinatie weinig last van bijwerkingen.  Bijwerkingen kunnen zijn: een stijve, pijnlijke spier,  lichte koorts of roodheid  rondom de “prikplaats”. Bijwerkingen zijn vaak licht van aard en over het algemeen binnen twee dagen verdwenen.


Wat is het verschil tussen een verplichte en een aanbevolen vaccinatie?

Een verplichte vaccinatie is een vaccinatie die door een land verplicht gesteld is. Zonder zo’n verplichte vaccinatie mag u dit betreffende land niet in. Sommige landen stellen bijvoorbeeld de Gele Koorts vaccinatie verplicht.

Een aanbevolen vaccinatie is een vaccinatie die door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) wordt geadviseerd voor een bepaalde bestemming, om ervoor te zorgen dat u bepaalde ziektes niet oploopt.


Ik ben zwanger en ik ga op reis. Wat moet ik doen?

Reizen als u zwanger bent is in principe geen probleem. In sommige gevallen  is het  verstandig om een reis uit te stellen of de bestemming aan te passen.   Tijdens een zwangerschap kunnen ziekten ernstiger verlopen en zijn de behandelmogelijkheden beperkt. Ook kan malaria  tijdens de zwangerschap ernstig verlopen en  een verhoogde kans op een miskraam of een vroeggeboorte geven.

Als u van plan bent binnenkort zwanger te worden is het ook belangrijk om dit tijdens het consult te vermelden. Lees hier meer over zwangerschap en reizen.


Zijn vaccinaties van invloed op de werking van de anticonceptiepil?

De werking van de anticonceptiepil wordt door vaccinaties niet verstoord.

 

Voor welke landen heb ik een vaccinatie nodig?

Behalve voor enkele gebieden in Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland heeft u voor alle overige gebieden wereldwijd vaccinaties nodig. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht. Hier kunt u per land bekijken welke vaccinaties worden geadviseerd.


Waarom worden bepaalde vaccinaties geadviseerd?

In bepaalde landen komen infectieziekten voor zoals Hepatitis A, Gele Koorts en Buiktyfus. Met een vaccinatie bent u in de meeste gevallen tegen de betreffende ziekte beschermd.


Ik ben als kind een aantal malen gevaccineerd tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Dan ben ik toch beschermd?

Met de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma bent u tot het jaar waarin u 19 jaar wordt beschermd. Een herhaalvaccinatie beschermt u weer voor de komende 10 jaar.


Kan ik na vaccinaties gewoon werken of sporten?

Dit is over het algemeen geen enkel probleem.

 


Malaria

Bestaat er een vaccinatie tegen malaria zodat ik geen pillen hoef te slikken?

Tot op heden bestaat er helaas nog geen effectief vaccin tegen malaria.


Is het slikken van malariapillen echt noodzakelijk?

Of u malariatabletten moet slikken hangt af van (het deel van) het land dat u gaat bezoeken en soms ook hoe lang uw reis duurt. Neem voor de volledigheid altijd uw reisschema mee naar het consult. Er bestaan meerdere vormen van malaria waar ook verschillende middelen ter preventie voor zijn. Tijdens uw consult krijgt  u persoonlijk advies over welk middel voor u het meest geschikt is.

 

Hoe lang van tevoren moet ik beginnen met het slikken van malariapillen?

Dat is afhankelijk van uw bestemming en de duur van uw verblijf. Vaak kunt u kort voor vertrek beginnen met het slikken van de tabletten.


Kan ik tijdens het consult, ook een recept voor malariatabletten voor mijn partner/overige gezinsleden krijgen?
Nee, dit kan en mag niet omdat iedere persoon apart een gezondheidsverklaring moet invullen voor deze medicijnen.

 


Rabiës
Wat is rabiës en hoe gevaarlijk is het?
Een krab, lik of een beet door een hond, kat, aap of vleermuis in Afrika, Azië of Zuid-Amerika kan erg gevaarlijk zijn. Besmette zoogdieren zoals een hond, kat, aap of vleermuis kunnen rabiës oftewel hondsdolheid overdragen. Rabiës is levensbedreigend en het is noodzakelijk dat de behandeling zo snel mogelijk start. Meer informatie over rabiës en de behandeling.


Medicijnen

Kan ik mijn medicijnen zomaar meenemen op reis?

Bij uw apotheek kunt u een medicatieoverzicht uit laten printen waarop de geneesmiddelen staan die u gebruikt. In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Wanneer u (of uw kind) geneesmiddelen gebruikt zoals Ritalin, Concerta, medicinale cannabis of sterke pijnstillers, dan kunt u deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid en het CAK.

 

Kan ik bij de Travel Clinic reisproducten aanschaffen?

De Travel Clinic heeft een uitgebreid assortiment aan reisproducten, van muggen- en zonwerende middelen tot klamboes en van diarreeremmers tot nekkussentjes. De producten zijn te koop op onze locatie en in de webshop.Betaling

Moet ik na vaccinatie meteen betalen?

Ja, u kunt alleen met PIN betalen. U krijgt van ons een factuur mee die u kunt indienen bij uw zorgverzekeraar.


Worden de vaccinaties door mijn zorgverzekeraar vergoed?

Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van vaccinaties en/of malariapillen geheel of gedeeltelijk. Dit is echter per verzekering verschillend. Hierbij speelt ook de wijze van verzekering (alleen de basisverzekering of ook een aanvullende polis) een rol. 

 


Overige vragen
Moet ik iets meenemen naar de Travel Clinic?
Als u voor een eerste afspraak komt, vergeet dan niet het volgende mee te nemen:
- Een geldig paspoort of identiteitsbewijs
- Een overzicht van de eventuele medicijnen die u gebruikt
- Uw vaccinatieboekje indien aanwezig
- Uw pinpas, wij nemen geen contant geld aan

In ben mijn vaccinatieboekje kwijt. Heeft de Travel Clinic de gegevens van mijn eerdere vaccinaties geregistreerd?

De vaccinaties die u bij ons heeft gekregen worden bewaard in onze digitale dossiers. Van de afgelopen 10 jaar zijn de gegevens dan ook op te vragen. Als u uw vaccinaties ergens anders gehad heeft, adviseren wij u uw vaccinatiegegevens op te vragen voordat u naar het spreekuur komt.

 

Ik heb prikangst. Kan ik pillen krijgen in plaats van prikken?

Helaas bestaan er geen pillen die vaccinaties vervangen. Prikangst mag natuurlijk nooit een reden zijn om onbeschermd op reis te gaan. Onze reizigersverpleegkundigen hebben uitgebreide ervaring met het geven van vaccinaties en nemen ook altijd de tijd om mensen die angstig zijn voor prikken, gerust te stellen. Geef in ieder geval vooraf duidelijk aan dat u angstig bent en zorg dat u vooraf goed gegeten heeft; dit kan flauwvallen voorkomen.

 

Kan ik ook buiten kantoortijden terecht voor vaccinaties?

In verband met corona zijn onze avond- en weekendspreekuren op dit moment vervallen. Zodra dit weer van toepassing is zullen wij dit communiceren op de website.

Deel & Print