Zwangerschap en zika

26 september 2017
Een besmetting met het zikavirus verloopt vaak zonder klachten. Als mensen klachten krijgen, zijn deze meestal erg mild. Sinds de uitbraak van zika in Latijns-Amerika is duidelijk dat zwangere vrouwen de belangrijkste risicogroep voor een zikavirus-infectie zijn: er zijn steeds meer aanwijzingen dat het zikavirus aangeboren afwijkingen kan veroorzaken bij de baby, waaronder microcefalie (kleine schedelomvang).

Bron: LCR en RIVM

Er is een risico om zikavirus-infectie op te lopen in Latijns-Amerika. Zwangere vrouwen of paren met een zwangerschapswens die naar Latijns Amerika willen gaan, krijgen het advies deze preventieve maatregelen op te volgen:

- zwangere vrouwen: indien mogelijk, stel de reis uit

- vrouwen met een zwangerschapswens (die zonder partner reizen): stel de zwangerschap tot een maand na vertrek uit Latijns-Amerika uit en gebruik een condoom in de tussentijd in verband met het risico op seksuele overdracht.

- mannelijke partners met een kinderwens: gebruik een condoom tot 2 maanden na vertrek Latijns-Amerika

 

In Azië en Afrika is de kans kleiner om zika op te lopen. Zwangere vrouwen en paren met een zwangerschapswens moeten zelf de afweging maken of ze dit kleine risico willen lopen.

 

Meer informatie over het zikavirus en zwangerschap kunt u hier vinden.

 

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print