Wilt u weer naar het buitenland reizen? Dan kan het zijn dat het land van bestemming vraagt om een COVID-19 PCR-test met verklaring en/of serologische test. De Travel Clinic verzorgt deze tests. Lees meer >
In Nederland komen bof, mazelen en rodehond weinig meer voor. Wereldwijd zijn de ziektes echter nog volop aanwezig.
Zij die na 1950 zijn geboren hebben in de meeste gevallen als kind de vaccinaties gekregen. In het algemeen kan dan worden volstaan met één zogenaamde boosterinjectie. Ouderen die niet zijn gevaccineerd of waarvan dit niet duidelijk is dienen een volledige vaccinatie van 3 injecties te ondergaan.
Buiktyfus is een ernstige infectieziekte die door voedsel wordt overgebracht, gepaard gaat met hoge koorts en die zonder behandeling vaak tot de dood leidt. Hoewel de vaccinatie geen 100% bescherming biedt verloopt de ziekte na vaccinatie in het algemeen minder ernstig.
Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Besmetting vindt plaats via hoestende mensen met een open tuberculose. Ook hier is voorkomen beter dan genezen. Indien u een half jaar of langer naar een land gaat waar tuberculose veel voorkomt is het BCG vaccin aan te raden mits men nog nooit besmet is geweest met tuberculose en nooit eerder een BCG vaccinatie heeft ontvangen. Vaccinatie vermindert de kans op tbc niet maar beschermt tegen de eventuele ernstige gevolgen van de ziekte en verbetert de overlevingskans.
Rabiës of hondsdolheid is een altijd dodelijk verlopende virusziekte die wordt overgebracht door de beet van een hond, kat, aap of een ander met rabiës besmet zoogdier. Ook vleermuisbeten kunnen rabiës overbrengen. Ook speeksel zoals bij likken door honden kan rabiës overbrengen indien er wondjes op de huid zijn of via de slijmvliezen. De tijd tussen besmetting en het optreden van de ziekte kan variëren van enkele weken tot vele maanden. Indien een persoon een beet van een vermoedelijk met rabiës besmet dier heeft opgelopen dient zo vroeg mogelijk, doch uiterlijk binnen 1 week immunoglobuline met antistoffen tegen rabiës te worden toegediend. Daarnaast wordt een vaccinatie gegeven. Indien de kans op beten door de genoemde dieren groot is, wordt vaccinatie aanbevolen. Dit geldt o.a. bij trektochten, fietstochten door het platteland of mensen die met dieren omgaan. Na een eventuele beet hoeft dan geen immunoglobuline dat in ontwikkelingslanden vaak niet of moeilijk te verkrijgen is, te worden toegediend en kan worden volstaan met enkele extra vaccinaties. Bespreek met uw vaccinatiemedewerker of vaccinatie voor u zinvol is.