Ziek na terugkomst

Het gebeurt geregeld dat mensen na een bezoek aan de (sub)tropen medische klachten hebben die mogelijk in verband staan met de reis of het verblijf in het buitenland.

Behandeling

Bij een aantal ziektes is behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis nodig. De meeste klachten kunnen door de huisarts worden behandeld. De huisarts kan ook onderzoek doen naar tropische aandoeningen. Vermeld daarom bij uw bezoek waar u bent geweest, wanneer u bent teruggekomen, welke vaccinaties u heeft gehad en of u malariaprofylaxe heeft gebruikt. Bij aanhoudende en/of ernstige klachten kan uw huisarts u doorverwijzen naar het tropenspreekuur in het Erasmus MC.

 

Na de reis
Mocht u onverhoopt ziek terugkomen van uw reis uit de tropen of ontwikkelt u binnen 14 dagen daarna klachten? Wijs dan uw huisarts op de tropenpoli van het Erasmus MC te Rotterdam. Zij hebben de krachten gebundeld met de tropenafdeling van het voormalige Havenziekenhuis in Rotterdam, al jarenlang een begrip als het gaat over kennis van tropische ziekten en reizigersgeneeskunde. In geval van spoed zijn de specialisten 24 uur per dag beschikbaar.

De tropenpoli en de spoedeisende hulp (SEH) beoordelen patiënten met verdenking van een tropische aandoening. Binnen een dag is de diagnose bekend en kan eventueel tot behandeling worden overgegaan. Uw huisarts kan contact opnemen met de polikliniek interne geneeskunde van het Erasmus MC via het secretariaat 06 50 03 19 73. Bent u arts en is er een spoedeisende situatie die niet tot de volgende dag kan wachten, bel met de Tropentelefoon: 06 34 95 12 56 (alleen voor artsen).

 

Waarschuw bij dringende medische problemen of hoge koorts direct uw huisarts. Hij of zij kan u zonodig met spoed doorverwijzen.


Beluister hier de radiocolumn 'Ziek na terugkomst' van dr. Overbosch

Deel & Print