Bilharzia (schistosomiasis)

Bilharzia is een wormziekte. De eerste weken of maanden zijn koorts, diarree en huidafwijkingen de bekende symptomen. Daarna ontstaat een ontsteking in de blaas of darmen; enkele maanden tot jaren na besmetting kunnen klachten optreden als diarree met bloed of bloed in de urine. De infectie kan overigens ook zonder klachten verlopen.

Waar?

Bilharzia komt voor in Afrika, delen van Latijns-Amerika, China, Japan, Indonesië en enkele delen van het Midden-Oosten.

 

Hoe?

De infectie wordt overgebracht door de larven van zoetwaterslakken. Deze zijn voornamelijk te vinden langs oevers van rivieren, meren en moerassen. Wanneer u in besmet water zwemt of baadt kan een larve uw huid binnen dringen. In het lichaam ontwikkelen ze zich tot wormen die in de bloedvaten van de darm of de blaas leven.

 

Wat te doen?

In de genoemde gebieden kunt u beter niet zwemmen, pootjebaden of zelfs uw handen wassen in stilstaand of zwak stromend water. Vermoedt u besmetting, raadpleeg dan uw huisarts. Meld daarbij wat uw reisbestemming was. Er bestaan medicijnen die bilharzia effectief bestrijden. In Nederland wordt hiervoor met name Praziquantel gebruikt. Als u heeft gezwommen in mogelijk besmet water is de infectie makkelijk op te sporen, ook als u (nog) geen klachten heeft.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print