Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte, veroorzaakt door een virus. Van de mensen die besmet raken overlijdt circa dertig procent.

Waar?

Het virus komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Amerika. Het risico op besmetting is het grootst in West-Afrika en het Amazonegebied. De meeste besmettingen gebeuren tijdens het regenseizoen en het begin van het droge seizoen.

 

Hoe?

Gele koorts wordt overgebracht door muggensteken. Het virus komt oorspronkelijk bij apen vandaan. De muggen zijn actief van zonsopgang tot zonsondergang, met name in de vroege ochtend en namiddag.

 

Wat?

Drie tot zes dagen na besmetting doen zich de eerste verschijnselen voor. Koorts, geelzucht en bloedingen zijn opvallende symptomen. Ongeveer dertig procent van de patiënten overlijdt aan gele koorts.

 

Wat te doen?

Vaccinatie biedt de enige volledige bescherming tegen gele koorts. Het vaccin werkt zeer effectief, een eenmalige inenting geeft levenslange bescherming. De bescherming is tien dagen na vaccinatie op peil.

 

Verplichte vaccinatie

Endemische landen zijn landen waar gele koorts (of een andere ziekte) voorkomt. Om verspreiding van het virus te voorkomen stellen sommige landen vaccinatie verplicht. Hiermee wil de World Health Organisation voorkomen dat gebieden besmet raken die vrij zijn van gele koorts maar waar wel muggen leven die het virus kunnen overbrengen. Bij binnenkomst in een dergelijk land heeft u een geldig inentingsbewijs nodig. Reist u naar een bestemming waar gele koorts vaccinatie verplicht is of aanbevolen wordt, laat u dan minimaal tien dagen voor vertrek inenten. In de landenlijst op de website kunt u de landen waar verplichte of aanbevolen vaccinatie geldt opzoeken.

Lees het interview over gele koorts met onze internist dr. L. Slobbe hier.
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print