Hepatitis A

Hepatitis A of besmettelijke geelzucht is een infectie van de lever. Het virus komt vooral in de (sub)tropen voor, op plekken waar de hygiëne te wensen overlaat.

Waar

Het risico op Hepatitis A is het grootst in (sub)tropische gebieden. Het virus komt ook dichterbij voor in landen als Turkije, Tunesië en Egypte. De kans op een infectie bestaat op alle plekken waar hygiëne en sanitaire voorzieningen onder de maat zijn.

 

Hoe

Besmet voedsel en water brengen het Hepatitis A virus over. Oorspronkelijk zit het in ontlasting. De overdracht gebeurt via met ontlasting besmette handen, voorwerpen, voedsel en water. Naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn, neemt de kans op besmetting toe. Riolen die uitkomen in zwemwater vormen een directe infectiebron voor zwemmers maar ook voor schaal- en schelpdieren omdat deze zich voeden met organisch materiaal. Mensen die besmet zeevoedsel eten, kunnen hierdoor Hepatitis A oplopen. Ook rauwe groenten, fruit en salades zijn een bron van besmetting als ze zijn gewassen in besmet water.

 

Wat

De meest opvallende symptomen van Hepatitis A zijn: algehele malaise, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, diarree, donkere urine en lichtgekleurde ontlasting. Vaak kleuren de huid en het oogwit gelig, vandaar de term geelzucht. Volwassen zijn gemiddeld vier tot zes weken ziek van Hepatitis A. Een kwart van de patiënten kan langer dan zes maanden niet werken. Bij kleine kinderen verloopt de infectie mild en soms zelfs zonder klachten.

 

Wat te doen

U kunt Hepatitis A voorkomen door goede vaccinatie, het volgen van algemene hygiëneregels en het vermijden van risicovol gedrag.
 

Lees hier meer over hepatitis B


Beluister de radiocolumn van dr. David Overbosch over Hepatitis A

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print