Zwangerschap en vaccinaties

Omdat het afweersysteem van zwangere vrouwen minder goed werkt, reageert hun lichaam anders op vaccinaties. Toch is enige bescherming beter dan geen bescherming.

Afweging
Bij de afweging om wel of niet te vaccineren, gaat het om de vraag wat erger is: de vaccinatie krijgen of mogelijk een ernstige ziekte moeten doorstaan. Zogenoemde levende vaccinaties mogen zwangere vrouwen niet krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor inentingen tegen gele koorts, bof, mazelen en rode hond. Na een vaccinatie tegen deze ziektes luidt het advies 1 maand te wachten met zwanger worden. 

 

Borstvoeding
De meeste vaccins mogen bij borstvoeding gegeven worden. Tijdens het geven van borstvoeding (tot het kind 6 maanden is) wordt een gele koorts vaccinatie afgeraden. 

 

Wel of niet vaccineren bij zwangere: maatwerk!
Het wel of niet vaccineren bij zwangere is maatwerk en dient door  deskundigen op het gebied van reizigersadvisering te gebeuren. Per situatie zal het risico op ziekte (plaats, duur, voorkomen van ziekte), de ziektelast (gevolgen van infectie) en mogelijke bijwerkingen van vaccins zullen zorgvuldig afgewogen dienen te worden.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print