Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

Wereldwijd raken jaarlijks zo’n zeventien miljoen mensen besmet met de Salmonellabacterie. Ongeveer 600.000 mensen overlijden aan de gevolgen hiervan. De meeste besmettingen en sterfgevallen komen voor in ontwikkelingslanden.

Hoe?

Patiënten en dragers van Salmonella verspreiden de bacteriën. Via urine en ontlasting komen ze in het drinkwater terecht. Wie verontreinigd water drinkt of voedsel eet dat daarin is gewassen, loopt grote kans op besmetting.

Wat?

Acht tot veertien dagen na besmetting treden de eerste symptomen op. Mensen met buiktyfus hebben aanhoudende koorts, hoofdpijn en verminderde eetlust. Ze voelen zich zwak en hebben eerder last van obstipatie dan van diarree. Verder kunnen patiënten zich suffig of afwezig gedragen. Negen dagen na de eerste ziekteverschijnselen kunnen ernstige complicaties optreden zoals een darmperforatie of longontsteking. In dat stadium zijn de vooruitzichten op genezing slecht. Kinderen onder de twee jaar zijn niet echt ziek als ze buiktyfus krijgen. Dat vraagt om extra alertheid.

Wat te doen?

Afhankelijk van de bestemming, reisduur en de lichamelijke conditie van een reiziger kan een vaccinatie tegen buiktyfus verstandig zijn. Vaccinatie is mogelijk vanaf de leeftijd van twee jaar en deze voorkomt 35 tot 70 procent van de buiktyfusinfecties. Los daarvan is het altijd belangrijk hygiënische maatregelen te nemen.