Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

Infecties met het Enterovirus EV-71 komen wereldwijd voor. 

Hoe?

De infectie wordt verspreid door contact met geïnfecteerde blaren en ontlasting en neemt toe onder slechte hygiënische en overvolle omstandigheden.

Wat te doen?

Er is geen speciale behandeling tegen dit virus. De behandeling is erop gericht om complicaties te voorkomen. Er is geen vaccinatie beschikbaar  tegen de hand-, voet- en mondziekte.

Verspreiding van deze ziekte kan tegengegaan worden door lichamelijk contact met een besmet persoon te voorkomen, en door te zorgen voor een goede hygiëne. Infectie met enterovirussen kunnen voorkomen worden door veelvuldig handen te wassen (vooral na het verschonen van een luier of na toiletbezoek), door desinfectie van besmette oppervlakken met bleek (20ml op 1 liter water) en door besmette kleding goed te wassen. De virussen zijn resistent tegen veel desinfecterende middelen, dus is het raadzaam om een middel met chloor te nemen. Tijdens een epidemie van deze ziekte kan het nodig zijn om bepaalde instituten zoals scholen of kinderdagverblijven te sluiten om verdere verspreiding onder jonge kinderen te voorkomen.

Normaal gesproken is het virus op zijn hoogtepunt in juni en juli, wanneer de temperatuur hoog is.

Het is niet nodig om reizen naar landen waar deze ziekte heerst, te vermijden.