Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

In bijna alle (sub)tropische en gebieden kunt u besmet raken. Met name Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost Azië zijn bekende malariagebieden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat het aantal besmettingen wereldwijd op 300 tot 400 miljoen. Twee tot drie miljoen malariapatiënten overlijden jaarlijks aan de ziekte. De laatste jaren is het aantal besmettingen in veel landen gestegen.

Hoe?

De vrouwelijke Anopheles-muggen brengen malaria over. Via hun beten komen parasieten in het menselijk lichaam. Deze vermenigvuldigen zich eerst in de lever en later in de rode bloedcellen. De vrouwtjesmuggen steken over het algemeen tussen de avondschemering en zonsopgang.

Wat?

Malaria kan koortsaanvallen en koude rillingen veroorzaken. Soms zijn de verschijnselen minder uitgesproken en heeft de patiënt vooral hoofdpijn en een grieperig gevoel. De meest ernstige vorm heet Malaria tropica. Bij deze variant kunnen de klachten snel verergeren en tot de dood leiden. Malaria tertiana, ofwel 'derdedaagse koorts' komt in twee varianten voor. De vierde variant heet Malaria quartana, ook wel 'vierdedaagse koorts'. Malariaprofylaxe zijn middelen die gebruikt worden ter voorkoming van malaria. Het bestrijdt de verschijnselen van Malaria tropica. Aanvallen nemen dankzij dit medicijn in heftigheid af. Malaria tertiana kan maanden of zelfs jaren na besmetting nog koortsaanvallen en koude rillingen geven.

Wat te doen?

Als u tijdens een verblijf in de tropen of na terugkomst in Nederland koorts krijgt of vermoedt dat u malaria heeft, ga dan zo snel mogelijk naar een arts of ziekenhuis. Laat uw bloed onderzoeken op malariaparasieten en start bij besmetting direct met de behandeling.

Vermeld bij uw doktersbezoek altijd dat u in een malariagebied bent (geweest).

Voorkomen

  • Gebruik een antimuggenmiddel met DEET, draag bedekkende kleding en slaap onder een (geïmpregneerd) muskietennet.
  • Gebruik malariaprofylaxe op advies van het vaccinatiebureau. Dit middel kan malaria niet volledig voorkomen, bescherming tegen muggenbeten blijft dus noodzakelijk.
Sander de Kramer en tropenarts Mariana de Mendonça Melo

Sander de Kramer ontsnapte ternauwernood aan malaria

Bij malaria telt elke minuut. Dat ondervond journalist Sander de Kramer afgelopen juli aan den lijve. Hij werd net op tijd behandeld in het Erasmus MC, onder andere door tropenarts Mariana de Mendonça Melo. Zij merkt dat er veel misverstanden bestaan over malaria.

Lees het verhaal van Sander