Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar?

In Nederland komen jaarlijks zo'n 800 gevallen van tuberculose voor. Vergeleken met de derde wereld is dat heel weinig. In veel ontwikkelingslanden is de ziekte één van de belangrijkste doodsoorzaken. 

Hoe?

TBC wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Patiënten met open tuberculose brengen deze over. De bacteriën worden vanuit de longen opgehoest waarna personen in dezelfde ruimte via de uitgeademde lucht geïnfecteerd kunnen raken. Omdat deze bacterie zich via de lucht verspreidt, is het risico dat iemand besmet raakt door aanraking van objecten en eten vrij klein. Wel kan men besmet raken door het drinken van ongepasteuriseerde melk of melkproducten die afkomstig zijn van een besmet rund.

Wat?

Tuberculose is een infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie. De bacterie verplaatst zich in het lichaam via de bloed- en lymfevaten. Diverse organen zoals longen, lymfeklieren, hersenen, hersenvliezen, nieren, gewrichten en wervelkolom kunnen aangetast raken. De symptomen van tuberculose zijn hoesten, moeheid, lusteloosheid, gewichtverlies, verminderde eetlust, (lichte) temperatuurverhoging en nachtzweten.

Wat te doen?

Als u 3 maanden of langer naar een land gaat waar tuberculose veel voorkomt, is het B.C.G.-vaccin aan te raden. Deze vaccinatie wordt alleen aangeraden als u nog nooit besmet bent geweest met tuberculose en nooit eerder een B.C.G.-vaccinatie ontvangen heeft. Het vermindert de kans op tuberculose niet maar beschermt tegen eventuele ernstige gevolgen van de ziekte en verbetert de overlevingskans. Bij vaccinatie ontstaat na vier à vijf weken op de plaats van injectie een zwelling, waarin vaak na nog een aantal weken een zweertje ontstaat. Er blijft altijd een litteken zichtbaar. Verder kunt u het beste:

  • grote mensenmenigten in afgesloten ruimten vermijden
  • in de tropen afstand houden van hoestende mensen
  • bij twijfel over besmetting na terugkomst uzelf laten testen, met een bloed- of huidtest (mantoux-test).
     

Bij personen die vermoedelijk besmet zijn met de tuberkelbacterie kan medicamenteuze behandeling overwogen worden.