English

Vijf vragen over tekenbeten

Lekker wandelen in de natuur? Kijk uit voor tekenbeten. Sommige teken zijn besmet met bacteriën waar u ziek van kunt worden. Hoe voorkomt u een tekenbeet en wat doet u als u toch gebeten bent? Arts en reizigersgeneeskundige Rob van Aalsburg beantwoordt vijf vragen.

 

1. Wat zijn teken?
“Teken zijn spinachtige insecten van 1 tot 3 mm groot. Ze leven vooral in struiken en hoog gras, bossen, heide en duinen. Ze zijn van maart tot oktober actief, in en buiten Nederland. Bij het opzuigen van bloed kan de teek flink groeien, wel tot 1 cm groot. Pas als de teek zichzelf goed volgezogen heeft, laat hij los. Dat kan een paar dagen duren.”

2. Wat gebeurt er als er een teek op je huid komt?
“Teken bijten zich vast in je huid om bloed op te zuigen. Daarvoor zoeken ze warme plekjes, zoals oksels, liezen of knieholtes; bij kinderen nestelen ze zich graag in de nek of achter de oren. Sommige teken zijn besmet met bacteriën die zij in ons lichaam kunnen achterlaten. Zo kunnen zij mensen bijvoorbeeld besmetten met de ziekte van Lyme. Dit is een bacteriële infectie die effecten kan hebben op het zenuwstelsel, gewrichten, huid en soms het hart.”

Tip: Tegen sommige aandoeningen, overgebracht door teken, kan gevaccineerd worden. Dat kan bijvoorbeeld tegen ‘tekenencefalitis’, een vorm van hersenontsteking. Deze ziekte komt met name voor in natuurgebieden in delen van Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa, de Baltische Staten of voormalige Sovjet Unie, Scandinavië en Siberië. Tegen de ziekte van Lyme kunt u niet ingeënt worden.

3. Hoe herken ik een tekenbeet?
“Een tekenbeet geeft wat jeuk en pijn, er kan een rood vlekje ontstaan dat lijkt op een muggenbult. Dit vlekje verdwijnt meestal binnen twee weken. Ontstaat er, binnen een paar dagen of enkele maanden, een rode ringvormige uitslag rondom de beet? Dan bent u waarschijnlijk met de ziekte van Lyme besmet. Hoe eerder u hiermee naar de huisarts gaat, des te beter de ziekte behandeld kan worden.”

4. Hoe kan ik mij het beste beschermen?
“Vermijd hoog gras en struiken, draag stevige goed sluitende kleding. Bescherm het hoofd van kleine kinderen met een pet. Smeer uw huid in met DEET (een insectenwerend middel). Controleer na een wandeling uw huid op teken.”


5. Wat doe ik als ik door een teek gebeten ben?
“Probeer de teek helemaal weg te halen, gebruik hiervoor een tekenlepel of tekenpen. Deze is onder andere te koop bij de Travel Clinic. Pak de teek vast over z’n kop, zo dicht mogelijk op de huid, en verwijder het beest voorzichtig in één keer. Blijft er iets achter of vertrouwt u het niet? Vraag de huisarts of Huisartsenpost snel om advies. Controleer regelmatig de plek van de beet om te zien of er een rode ringvormige uitslag ontstaat.”

Tip: Noteer in uw agenda de datum waarop u gebeten bent, het plekje waar u gebeten bent en de streek of het land waarin dat gebeurd is. Als er binnen drie maanden een ringvormige uitslag ontstaat, dan bent u waarschijnlijk met de ziekte van Lyme besmet. Aan de hand van uw dagboek weet uw arts precies wanneer en waar de besmetting plaatsgevonden heeft. Dit is nuttige informatie voor een goede behandeling.

 

Landen op alfabet

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:30 - 16:30
Dinsdag 8:30 - 20:30
Woensdag 8:30 - 20:30
Donderdag 8:30 - 16:30
Vrijdag 8:30 - 20:30
Zaterdag 9:00 - 12:30
Telefonisch bereikbaar van
ma t/m vrij van 8.30 tot 17.00 uur

 

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
travelclinic@erasmusmc.nl

Corporate Travel Clinic Erasmus MC
Keuringen voor bedrijven
Maasboulevard 148
3011 TX Rotterdam
Telefoon 010 820 11 20
http://corporate.travelclinic.com

Travel Clinic is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic © 03/18. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring