English

Hepatitis A

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een infectie van de lever. Het virus komt vooral voor in de (sub)tropen, op plekken waar de hygiëne te wensen overlaat.


Waar

Het risico op hepatitis A is het grootst in (sub)tropische gebieden. Het virus komt ook dichterbij voor in landen als Turkije, Marokko, Tunesië en Egypte. De kans op een infectie bestaat op alle plekken waar hygiëne en sanitaire voorzieningen onder de maat zijn.

 

Hoe

Besmet voedsel en water brengen het hepatitis A virus over. Oorspronkelijk zit het in ontlasting. De overdracht gebeurt via met ontlasting besmette handen, voorwerpen, voedsel en water. Naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn, neemt de kans op besmetting toe. Riolen die uitkomen in zwemwater vormen een directe infectiebron voor zwemmers maar ook voor schaal- en schelpdieren omdat deze zich voeden met organisch materiaal. Mensen die besmet zeevoedsel eten, kunnen hierdoor hepatitis A oplopen. Ook rauwe groenten, fruit en salades zijn een bron van besmetting als ze zijn gewassen in besmet water.

 

Wat

De meest opvallende symptomen van hepatitis A zijn: algehele malaise, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, diarree, donkere urine en lichtgekleurde ontlasting. Vaak kleuren de huid en het oogwit gelig, vandaar de term geelzucht. Volwassen zijn gemiddeld vier tot zes weken ziek van hepatitis A. Een kwart van de patiënten kan langer dan zes maanden niet werken. Bij kleine kinderen verloopt de infectie mild en soms zelfs zonder klachten.

 

Wat te doen

U kunt hepatitis A voorkomen door het volgen van algemene hygiëneregels, het vermijden van risicovol gedrag en door vaccinatie. Vaccinatie bestaat uit een serie van twee inentingen. De eerste inenting geeft één jaar bescherming. Als na 6 tot 12 maanden een tweede inenting volgt is de beschermingsduur minimaal 30 jaar.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z Wereldkaart

Deel & Print

Openingstijden

Maandag 8:45 - 16:30
Dinsdag 8:45 - 19:00
Woensdag 8:45 - 16:30
Donderdag 8:45 - 16:30
Vrijdag 8:45 - 16:30

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur (ma-vrij)

Volg ons

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Routebeschrijving

Voor bedrijven:
Corporate Travel Clinic Erasmus MC

corporate.travelclinic.com

Travel Clinic Erasmus MC is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic Erasmus MC © 01/21. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring