English

Ziek terug van uw reis?

De Tropenpolikliniek
Komt u uit de tropen met koorts, diarree, huiduitslag en/of ontstekingen van de luchtwegen? Ga dan op tijd naar de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar de Tropenpolikliniek voor verder onderzoek. Uw klachten kunnen namelijk een uiting zijn van een ernstige infectieziekte.

Bilharzia (schistosomiasis)

Bilharzia is een wormziekte. De eerste weken of maanden zijn koorts, diarree en huidafwijkingen de bekende symptomen. Daarna ontstaat een ontsteking in de blaas of darmen; enkele maanden tot jaren na besmetting kunnen klachten optreden als diarree met bloed of bloed in de urine. De infectie kan overigens ook zonder klachten verlopen.

Bof, mazelen en rodehond (BMR)

In Nederland komt een ziekte zoals de mazelen weinig meer voor. Wereldwijd is deze de ziekte echter nog volop aanwezig. Het mazelenvaccin maakt sinds 1976 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Het aantal ziektegevallen in Nederland is sinds die tijd sterk gedaald. In andere landen komt de ziekte nog wel voor en kan deze risico’s opleveren. Reizigers die niet gevaccineerd zijn en de ziekte niet hebben doorgemaakt kunnen de ziekte krijgen. Dit betreft vooral volwassen geboren tussen 1965 en 1975 en kinderen onder een bepaalde leeftijd.

Buiktyfus

De Salmonellabacterie veroorzaakt buiktyfus. Meestal verloopt de ziekte mild en zijn er klachten als koorts, obstipatie (soms diarree) en sufheid. Ernstige complicaties kunnen echter leiden tot de dood.

Chikungunya

Chikungunya is een door muggen overgebrachte virusinfectie, die zich in epidemische afmetingen kan verspreiden. De uitbraak gaat samen met een epidemie van dengue virus. Het dengue virus wordt net als het Chikungunyavirus verspreid door muggen. Moessonregens zorgen voor veel broedplaatsen van muggen.

Dengue

Dengue is een virusinfectie die wordt overgedragen door een mug. Er bestaan twee varianten; de dengue koorts (een griepachtige ziekte) en de dengue hemorragische koorts, een ernstige ziekte die dodelijk kan zijn.

Difterie, tetanus, polio (DTP)

De meeste mensen in Nederland die na 1950 zijn geboren, hebben als kind een DTP-vaccinatie gekregen. Voor een reis kan een herhaling nodig zijn als de laatste inenting langer dan tien jaar is geleden.

Ebola

Ebola hemorragische koorts is een van vele bekende hemorragische koortsen. Het zijn ernstige, vaak fatale aandoeningen bij mensen en primaten (onder andere gorilla’s en chimpansees). Ebola wordt veroorzaakt door infectie met een Ebolavirus. De symptomen beginnen vrij abrupt, soms al twee dagen na het eerste contact met het virus.

Enterovirus EV-71 (Hand-, voet- en mondziekte)

Enterovirus EV-71 is een virusinfectie, die zich kenmerkt door hoge koorts, uitslag en in veel gevallen blaren in mond, op de handen en op de voeten. Daarom staat de ziekte ook wel bekend als ‘hand-, voet- en mondziekte’. Over het algemeen kent de ziekte een mild verloop, maar in enkele gevallen kan het longontsteking of neurologische aandoeningen veroorzaken. De ziekte treft vooral jonge kinderen.

Tekenencefalitis (TBE)

Tekenencefalitis is een virusinfectie van de hersenen. De ziekte wordt verspreid door teken en wordt ook wel afgekort als TBE.
Getoond 1 tot 10 van 24. Er zijn meer pagina's.

Onderwijs

De Travel Clinic is een kenniscentrum voor artsen en verpleegkundigen die in de (sub)tropen willen werken, reisadviezen geven of vanuit hun vak interesse hebben in tropische ziekten.
Meer informatie

Afspraak maken

Maak online of telefonisch een afspraak voor een consult, vaccinaties en/of malaria advies. Doe dit tijdig; bij voorkeur zes weken voor vertrek.
Afspraak maken

Openingstijden

Maandag 8:45 - 16:30
Dinsdag 8:45 - 19:00
Woensdag 8:45 - 16:30
Donderdag 8:45 - 16:30
Vrijdag 8:45 - 16:30

Telefonisch bereikbaar van
8.30 tot 17.00 uur (ma-vrij)

Volg ons

Adresgegevens

Travel Clinic Erasmus MC
Zimmermanweg 7
3015 CP Rotterdam
Telefoon 010 - 704 5050
(Naast hoofdingang Erasmus MC)
Routebeschrijving

Voor bedrijven:
Corporate Travel Clinic Erasmus MC

corporate.travelclinic.com

Travel Clinic Erasmus MC is ISO 9001 gecertificeerd

Travel Clinic Erasmus MC © 01/21. Alle rechten voorbehouden. Voorwaarden voor gebruik en uitsluiting aansprakelijkheid. 
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees voor gebruik graag onze privacyverklaring.
Door gebruik te maken van de site bent u akkoord met deze voorwaarden.
/privacy
Lees de privacyverklaring